Sunday, April 8, 2012

Air Tangan ku..a.k.a..masak2 @ home on Sunday....


Seperti biasa borong brg basah kat pasar mlm bangi..murah sket ptg sabtu tu...hajat hati nk buat bubur lambuk ng bubur jagung...dan brg basah lain standby untuk 2,3 hari bekerja..tak pon aku bli kat kdai casuarina tu..segar....suka..tenkiu syazmaa bg info.....

so..pg pas solat subuh biasala pewot dah lapar..hubby pon tatau nk bli mkn ktner..rasa dah takleh trima mkn pg kalo tk kna selera..masak2 nasi grg, ng mee grg dah tak lalu dah...aku pon lompat dari katil kata ikan tenggiri ng barang basah lain ada...nasi emak ikn tenggiri poj jadila kan...asal ada...hubby kata toksahla..penat..krg nk msk lagi..tkpe..aku buat siket jer...

pagi ni menunya: Nasi Lemak Trg Style...

 nasi 2 pot jerk..tak ckup krg masak nasi putih jerk..mamai mkn byk2 taw...
 sambal tu kna reneh..hitam tu coz pakai gula melaka..aku suka manis sket..tak pedas..guna cili kering tanpa biji baru syiok...masukkan jugak daun pandan dlmnyer untuk wangi....
korang tgk tu aku taruk petai gak sbg ulam..ingatkan enh hubby nk mkn..ghupanyer dia gelak jerk..tapi selebihnya timun....


T.Hari: Bubur Lambuk Phg Style

bapak aku org pahang..jadi bljr pojn dr mak aku la kan...

Ni bhn2nyer...
1-pucuk paku merah...
 2-daun kesom
 3-daun kadok
 4-pucuk manis
 5-b.merah,putih (dimayang)
 6-sebiji keledek, 1 sudu besar lada hitam dan 1inci halia
 7- 2 ekor ikan kembong
 8- 1 pot beras dibersihkan
 9- santan (1/10 jea..sikit je pakai)..
 10- tiada gamba...perasa...(budu, garam dan perasa (blh gnti ng lada sulah) secukup rasa)

Caranya: a) mula2 sekali sblum siang semua bnda tu..masak bubur dulu...ambik masa lama...pastu campurkan ng bawang mayang, lada hitam,lengkuas, halia...masak sampai empok..lagi tambah air kasi lagi empok....

b) pastu kukus ikan...dah tu leraikan isinya mcm nk buat kuah laksa...

c) dah agak hampir 2 jam masak bubur tu...tambah air kasi ngam2 tak agak likat..masukkan santan, ikan, bhn2 perasa tadi...

d) masukkan keledek yang dipotong kiub...

e) akhirnya masukkan dedaunan rimbun tadi mcm dalam gambar di bwh..pastu dah blh tutup api..tak mo layu sgt...

ni bila nk makan hiriskan asam limau ng cili potong..
 akhirnya untuk jiran kesayanganku..@-@..makcik mun..hahaha...korang yg taw pasti taw kan...

1 comment:

  1. mana pergi gambar2 lain ek...slalu hilang2 jerk kalo bukak kt usim....

    ReplyDelete